TRAM ha renovat el seu conveni de col·laboració amb la Fundació Altarriba per finançar part del projecte Sense Sostre, que cobreix les necessitats bàsiques i sanitàries dels animals de companyia de les persones sense llar que viuen als carrers de Barcelona.

Amb l’aportació econòmica de 4.000 €, s’ha pogut garantir l’atenció de més de 50 animals per a la seva identificació, vacunació, desparasitació, esterilització i altres intervencions per un preu simbòlic o de manera gratuïta, ja que els seus responsables són persones en situació de vulnerabilitat.

Els voluntaris de l’entitat també ofereixen tallers i jornades en centres cívics i al carrer per tal d’informar sobre les cures generals bàsiques d’un animal de companyia i donar informació dels seus serveis solidaris.

La Fundació Altarriba ha desenvolupat el projecte del primer centre veterinari solidari per als animals de persones vulnerables i actualment compta amb dos centres veterinaris professionals on atendre els animals, i també gestiona un refugi on poden acollir-los temporalment en cas de necessitat o per iniciar el procés d’adopció permanent en cas de defunció de la persona responsable.

Cal recordar que l’hivern és la pitjor època de l’any per a les persones sense llar perquè s’exposen a les baixes temperatures i els centres que les poden acollir de nit no deixen entrar els seus animals de companyia, una petició que durant anys també ha fet la Fundació Altarriba. Aquest fet provoca que moltes persones sense llar prefereixin exposar-se a la intempèrie amb tot el que això suposa per la seva salut i seguretat i la dels seus animals.

TRAM i el Casal dels Infants han renovat per segon any l’acord de col·laboració per combatre les desigualtats educatives als barris més vulnerables de la Regió Metropolitana de Barcelona.

El Casal dels Infants treballa amb 1.300 infants, joves i famílies de Badalona des de l’any 2008 desenvolupant serveis socials i educatius per garantir el màxim d’oportunitats per tirar endavant i trencar el cercle de pobresa.

Enguany, la donació monetària de 3.000 € de TRAM es destinarà al centre socioeducatiu del barri de Sant Roc, a Badalona, que el darrer any ha donat suport a 65 adolescents que viuen situacions de vulnerabilitat social.

El fracàs escolar i els processos de ruptura amb els centres educatius es multipliquen en alumnes que es troben en entorns socialment vulnerables perquè la seva realitat compromet directament les seves oportunitats d’aprenentatge i el seu recorregut escolar.

El Centre Socioeducatiu Sant Roc garanteix un acompanyament diari a nois i noies de 12 a 16 anys, per fer front al risc d’abandonament i fracàs escolar, afavorint  el seu èxit educatiu i la continuïtat formativa postobligatòria, mitjançant espais de suport a l’aprenentatge, fora de l’horari lectiu, i fomentant la participació de les famílies i d’altres agents educatius de l’entorn.

Cada tarda després de l’escola, l’equip del centre acull els nois i noies en espais de deures i activitats de reforç escolar. Allà hi troben el suport de persones referents, moltes voluntàries, així com les eines i recursos digitals que necessiten. Amb els més grans, també es faciliten espais d’orientació per ajudar-los en la presa de decisions sobre el seu itinerari formatiu, a partir d’una reflexió compartida sobre interessos, capacitats i possibilitats, perquè puguin continuar estudiant.

Moventia i TRAM han renovat la col·laboració amb el projecte d’accés a la mobilitat per a persones en situació de sense llar ateses per Sant Joan de Déu Serveis Socials – Barcelona, que es va iniciar fa 6 anys. Aquesta col·laboració, que s’emmarca en les actuacions que totes dues companyies realitzen com a empreses socialment responsables, suposa l’aportació de 60.000 euros anuals per facilitar l’accés al transport públic de les persones ateses des de diferents programes socials de l’entitat. Durant el 2022 l’ajut ha incidit directament en prop de 600 persones.

El projecte té com a objectiu donar accés gratuït a l’ús del transport públic a la ciutat de Barcelona i rodalia a les persones en situació de sense llar acollides als diferents programes d’atenció directa que porta a terme Sant Joan de Déu Serveis Socials - Barcelona, per tal que puguin assistir a les seves activitats formatives, de treball o recerca de feina, visites mèdiques, per recuperar la xarxa de relacions socials i familiars, per realitzar activitats de reforç de socialització (com ara d’oci i culturals) i qualsevol altra tipus de gestió i activitat coordinada amb els tècnics de Sant Joan de Déu perquè els ajudin a recuperar les regnes de la seva vida.

La mobilitat és un dels elements clau i indispensable per combatre l’exclusió social i el programa engegat per Sant Joan de Déu amb el suport de Moventia i TRAM ajuda a reduir aquesta desigualtat que moltes persones pateixen, facilitant els desplaçaments en transport públic. En aquest sentit, tant Moventia com TRAM han adoptat des de la seva fundació un clar compromís amb les persones, més enllà dels seus treballadors, usuaris i clients. Tot anant en línia amb l’ODS 17, ‘Aliances per aconseguir objectius’, les dues empreses desenvolupen programes propis i col·laboren, com en aquesta ocasió, amb entitats i fundacions sense ànim de lucre, per impulsar una societat millor i contribuir a millorar la qualitat de vida dels col·lectius més vulnerables.

El finançament rebut ha incidit ja en prop de 3.000 persones al llarg dels 6 anys de vida de l’aliança, homes i dones entre 18 i 65 anys, ateses per Sant Joan de Déu Serveis Socials - Barcelona als programes que duu a terme a la ciutat comtal i àrea metropolitana.

 

El transport públic, eina d’inclusió

A l’acte de renovació de l’aliança, han participat la vicepresidenta Corporativa, Comunicació Interna i Institucional de Moventia, Sílvia Martí; el director general de TRAM, Humberto López Vilalta; el director de Sant Joan de Déu Serveis Socials - Barcelona, Salvador Maneu; i el director de l’Obra Social Sant Joan de Déu, Oriol Bota.

Durant la conversa, s’ha posat de manifest que el transport públic és una eina essencial perquè els ciutadans puguin desenvolupar les activitats de la vida quotidiana com estudiar, treballar o mantenir la xarxa social, i especialment per les persones en situació de sense llar que han d’accedir a diversos recursos públics distribuïts per tota la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana. A més a més, l’accés al transport permet gaudir d’activitats complementàries que incideixen directament en la seva recuperació ja que enforteixen els lligams socials i amb la comunitat.

La trobada ha servit també perquè els representants de les dues empreses puguin visitar els espais d’inclusió del Programa Bisbe Carrera que Sant Joan de Déu desenvolupa a Badalona, en col·laboració amb Càritas Diocesana de Barcelona i la Fundació Llegat Roca i Pi. Aquest programa ofereix acollida residencial en 26 pisos d’inclusió a persones en situació de sense llar i servei d’esmorzars, d’higiene, bugaderia i rober, a més d’un espai de consigna al centre diürn Folre, on s’atén diàriament una mitjana de 35 persones).

 

Sobre Sant Joan de Déu

Sant Joan de Déu Serveis Socials Barcelona, entitat que va néixer fa 43 anys, té com a missió acollir i acompanyar de forma integral a persones en situació de sense llar, amb el propòsit de promoure oportunitats de desenvolupament personal i social per tal que puguin dura terme els seus projectes vitals, sent una referència en aquest àmbit a la ciutat de Barcelona. Aquesta entitat atén cada any a Barcelona més de 600 persones, el que representa el 15% de la totalitat de les persones en situació de sense llar a la ciutat, segons l’últim informe de Diagnosi de la XAPSLL (Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar).

Per la seva banda, l'Obra Social Sant Joan de Déu treballa per la millora social i posa la solidaritat al centre de la vida de les persones a través dels projectes solidaris dels centres de Sant Joan de Déu. A més a més, part del seu compromís és sensibilitzar la societat de realitats sovint poc visibles i donar suport administratiu als centres pel que fa a la captació de donacions.

 

Sobre Moventia

Moventia és una empresa familiar, multinacional, especialitzada en el sector de la mobilitat. Va ser fundada l'any 1923 a Barcelona (Espanya) i avui, gairebé cent anys després, és una gran empresa consolidada i formada per una plantilla de 5.000 empleats. L'objectiu de Moventia és connectar persones i ciutats a través d'un model de negoci flexible, basat en la multimodalitat, orientat cap al client i sempre amb la innovació i la sostenibilitat com a eixos principals.

Moventia inclou dins de la seva estructura dues divisions. La primera és Moventis, referent en la mobilitat pública amb serveis de transport urbà, interurbà i discrecional. Moventis mou anualment a més de 150 milions de passatgers a través de 110 milions de quilòmetres, amb una flota de 1.850 autobusos i autocars, 41 tramvies i més de 45.000 bicicletes.

La segona és Movento, divisió dedicada a la mobilitat privada a través de la comercialització i reparació de vehicles. Movento és una de les companyies líder a la mobilitat privada amb més de 27.000 vehicles nous i d'ocasió venuts a l'any. A més, és experta també en la gestió de flotes, serveis postvenda per a camions, furgonetes, turismes, motos, autobusos i autocars i, al seu torn, compta amb la gestió Car-as-a-service sota la marca Movento Drive.

 

Sobre TRAM

TRAM és l’empresa que gestiona les dues xarxes de tramvies a la Regió Metropolitana de Barcelona i que ha aconseguit que el tramvia sigui el transport públic més ben valorat segons l’Enquesta de Mobilitat en dia Feiner que realitza l’ATM (EMEF). La col·laboració en el programa accés a la mobilitat per a persones sense llar és un dels projectes de Responsabilitat Social Empresarial més rellevants en els que el tramvia participa i s’emmarca dins del seu pla anual de responsabilitat social; concretament en donar suport a una iniciativa que promou la igualtat d’oportunitats, la inclusió i la superació personal.

Per novè any consecutiu, TRAM felicita les festes de Nadal a través d’un vídeo solidari. Enguany, la causa escollida per l’equip és la Fundació Amics de la Gent Gran. Aquesta organització, amb més de trenta anys d’història, treballa per combatre la soledat no desitjada i l'aïllament social a través de l'acompanyament emocional i la socialització.

Amb el vídeo i la cançó que l’acompanya, creada per l’autor Josep Xortó, l’equip de TRAM felicita les festes a través de les xarxes socials i els suports publicitaris de les parades i tramvies, alhora que dona a conèixer l’entitat. A més, TRAM fa una donació de 10.000€ que, en aquest cas, Amics de la Gent Gran destinarà a finançar les activitats nadalenques de la fundació, com les sortides i trobades de persones grans i voluntàries d’arreu del territori català i els dinars de Nadal. Aquestes activitats lúdiques trenquen la rutina de soledat i aïllament que les persones grans pateixen, i d’aquesta manera poden gaudir de la companyia de qualitat d’altres persones usuàries i voluntàries en unes dates tan assenyalades.

 

L’equip de TRAM és qui vota la causa de Nadal

Com en els darrers anys, es va demanar a tot l’equip de TRAM que proposés projectes per a la causa solidària de Nadal a l’àrea de Responsabilitat Social Empresarial. En David Garcia, operador del centre de control, va ser qui va proposar l’entitat Amics de la Gent Gran, ja que ell n’és voluntari des de fa anys. Quan hi va haver la votació de tota la plantilla, la soledat no desitjada de les persones grans va ser la causa amb més vots de 2022.

 

Per primer cop, un rodatge amb persones usuàries de la causa solidària

Al vídeo hi apareixen 30 treballadors i treballadores que han participat de manera voluntària i, per primer cop, també hi participen 15 persones que viuen el dia a dia de la causa solidària escollida.

El rodatge de la felicitació va ser una sorpresa per a la plantilla i també per a les persones grans que van viure una festa nadalenca a dins del tramvia.

 

Les causes solidàries de Nadal a TRAM

Amics de la Gent Gran s’uneix a les organitzacions solidàries amb les quals l’equip ha volgut col·laborar durant els darrers nadals: la Federación Española de Cáncer de Mama (FECMA); l’Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA); l’associació 1.000 i una Nineka, ni un nen amb càncer; la Fundació Pasqual Maragall o l’Aliança Humanitària per a l'Alimentació Infantil de la Creu Roja a Catalunya.

Amb motiu de les festes de Nadal, el servei de TRAM s’adapta a la demanda prevista pels dies 4, 5, 6, 7, 8, 11, 18, 24, 25, 26 i 31 de desembre de 2022 i 1, 5, 6 i 8 de gener de 2023.


Pont de desembre

El 5 i 7 de desembre les freqüències de pas seran les de divendres i el servei acabarà a les 2:00 hores, mentre que els dies festius 6 i 8 les freqüències seran de dissabte a Trambaix i de diumenge a Trambesòs, i el servei finalitzarà a les 24:00 hores.


Nadal

Un any més, el 24 de desembre el servei finalitzarà a les 22:00 hores a tota la xarxa de TRAM; la nit del 25 al 26 de desembre, s’oferirà circulació tant a Trambaix com a Trambesòs fins a les 2:00 hores amb freqüències de dissabte, i el dia de Sant Esteve, 26 de desembre, s’establiran freqüències de pas de diumenge fins a les  24:00 hores.

A més, els diumenges 4, 11 i 18 de desembre i el 8 de gener s’establiran freqüències de pas de dissabte fins a les 24:00 hores a Trambaix, coincidint amb l’horari comercial dels dies festius amb comerços oberts.


Cap d’Any i 2023

Durant la nit de Cap d’any, 31 de desembre, hi haurà tramvies circulant ininterrompudament amb freqüències de 15 minuts al tronc comú a Trambaix, de Francesc Macià fins a Montesa, entre les 22:00 h i les 05:00 h. A Trambesòs, a la línia T4 la freqüència serà de 20 minuts i a la T5 de 30 minuts també entre les 22:00 h i les 5:00 h. L’1 de gener de 2023 s’establiran freqüències de pas de diumenge fins a les 00.00 hores.

TRAM recorda que el dia 5 de gener hi haurà les mateixes freqüències de pas que un divendres i servei fins a les 02:00 h, però els horaris es poden veure modificats segons el recorregut de les cavalcades de Reis dels diferents municipis de la xarxa. Per finalitzar, el divendres 6 de gener, Dia de Reis, el servei acabarà a les 2:00 h amb freqüències de pas de diumenge a Trambaix i de dissabte a Trambesòs.

 

 

TRAM ha inaugurat l’obra mural de la cinquena edició d’Art al TRAM a la parada Sant Martí de Provençals de les línies T5 i T6 de Trambesòs, de la mà de l’Elisa Capdevila. A l’acte, realitzat divendres, hi han assistit representants de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) i de l’Associació de Veïns de Sant Martí de Provençals, a més del director general de TRAM, Humberto López Vilalta; el gerent de TRAM, Xavier León, i el director de Rebobinart, Marc García.

Durant tot el mes d’octubre, l’artista barcelonina ha representat diverses persones usuàries del tramvia amb els seus diferents cossos, formes de vestir, estils de vida, ètnies, edats i tarannàs. L’obra mural, doncs, homenatja la ciutadania i alhora convida a badar i observar en una zona de pas.

En una de les parets, els personatges de fins a 3 metres d’alçada formen un collage d’escenes amb parelles, persones descansant, llegint, passejant el gos, infants rient, persones amb mobilitat reduïda o amb una bicicleta. I a l’altra banda, l’obra juga amb les finestres com si fossin vitrines on s’exposen objectes que es poden relacionar o no amb els personatges de davant com si fos un joc.

 

#artalTRAM

Art al TRAM és un projecte d'intervencions artístiques comissariades per la productora d’art urbà Rebobinart amb l’objectiu d’utilitzar l’art per revitalitzar espais de pas a les instal·lacions del tramvia i convertir-les en llocs més amigables, així com generar experiències úniques per al passatge.

La iniciativa va arrencar l’any 2020 amb l’execució de l’obra d’Iker Muro (Mur0ne) a la parada de Cornellà Centre, on al llarg de 1600m2 es representa la multiculturalitat i diversitat de les persones usuàries del tramvia a través d’un joc de perfils de cares que s’entrecreuen i que generen sensació́ de moviment.

Va continuar l’any 2021 amb la intervenció́ mural d'Amaia Arrazola a la parada Besòs, on personatges inclusius, diversos, actuals i metafòrics comparteixen espai amb gegants ocells autòctons de la zona del Besòs. Els darrers projectes d’Art al TRAM van anar a càrrec de l’artista francesa Perrine Honoré i de l’il·lustrador basc Javirroyo. Perrine va intervenir a les oficines que TRAM té a Barcelona amb un mural que evoca un viatge sensorial en tramvia i, amb Javirroyo, TRAM va participar a l’exposició “Banksy. The art of protest” al Disseny Hub Barcelona, on l’il·lustrador explicava la relació del projecte Art al TRAM amb el grafiter Banksy.

L’entitat cultural Rebobinart treballa des de l’any 2012 amb l’objectiu de posar l’art urbà al servei de la dinamització social i cultural de l’espai públic i la desestigmatització de les expressions més elaborades de l’art urbà, una forma artística que sovint ha estat considerada vandàlica i invasiva.