post-image

Aquesta setmana, el Consell d'Administració de l’Autoritat del Transport Metropolità de l’àrea de Barcelona ha aprovat per unanimitat la suspensió temporal del pagament de les tarifes del transport públic fins el proper 9 d’abril. Es tracta d'un acte de reconeixement a la tasca tan crucial que, en aquesta situació d’emergència del país, estan desenvolupant les persones dedicades a serveis essencials i que estan autoritzades a desplaçar-se.

Et resolem els dubtes que et pugui generar aquesta situació extraordinària:

Preguntes i respostes sobre la suspensió de tarifes en el transport públic de catalunya

 • És gratuïta la xarxa de transport públic?

Temporalment s’han deixat en suspens les tarifes vigents entre els dies 2 i 9 d’abril de 2020.

 • Per què ara ho és i no abans o després?

En virtut del Reial Decret-llei 10/2020, de 29 de març, s’ha limitat entre els dies 2 i 9 d’abril de 2020 el desplaçament de les persones, excepte aquelles que treballin en serveis essencials per al funcionament bàsic de la societat. La suspensió de les tarifes és un petit reconeixement a la tasca d’aquestes persones durant aquest període de màxima excepcionalitat.

 • Afecta tot el transport públic?

Afecta a tot el transport públic de Catalunya integrat a alguna de les quatre ATMs existents o dependent de la Generalitat.

 • Pot viatjar qualsevol persona?

Pot viatjar qualsevol persona que estigui autoritzada en aquest període de temps, que és bàsicament el personal dels serveis essencials. La policia té l’encomana de vetllar el compliment d’aquesta restricció i pot demanar en qualsevol moment a qualsevol persona l’acreditació que es troba en aquesta situació. Altrament, seria obligat a retornar a casa i podria ser multat.

 • S’ha de validar el títol de transport?

En principi, s’ha de validar el títol de transport. Pot utilitzar-se tant un títol vigent -i no se li descomptarà el viatge- com un títol esgotat o caducat o bé gratuït. També es pot fer servir un títol per a un nombre de zones diferent del trajecte a efectuar.

 • Per què s’ha de validar si és gratuït?

Per un triple motiu. En primer lloc, perquè cal comptar el nombre d’usuaris per a poder anar ajustant l’oferta a la demanda real i garantir que hi hagi prou capacitat perquè els usuaris puguin mantenir distàncies de seguretat entre ells. En segon lloc, perquè aquest és un hàbit que no s’ha de perdre. En tercer lloc, la tinença d’un títol de transport és rellevant a efectes de cobertura de l’Assegurança Obligatòria de Viatgers.

 • Què passa si no es pot validar?

Pot haver-hi operadors de transport en què la tecnologia no permeti la validació de franc. En aquests casos, les cancel•ladores quedaran anul•lades. Es poden donar dues situacions:

  • Que hi hagi barreres d’accés. En aquest cas, el pas identificarà per proximitat la presència d’un usuari, el comptarà i obrirà la barrera que passi.
  • Que no hi hagi barreres d’accés (com seria el cas d’aquells autobusos en què no es pugui validar). En aquest cas, el conductor emetrà un bitllet per cada passatger que entri. Aquest bitllet no serà lliurat a l’usuari sinó que se’l quedarà el mateix conductor. Per a aquesta operació de comptatge, no cal cap interacció entre l’usuari i el conductor.
 • Si faig transbordament entre operadors diferents, he de validar en cada cas?

S’ha de fer exactament igual com fins ara.

 • Si no duc bitllet, què he de fer?

S’ha de viatjar sempre amb bitllet (en possessió del viatger o, en el cas anteriorment explicat, del conductor). Cal recordar que també s’admeten els bitllets caducats i esgotats.

 • Podré comprar bitllets a les màquines d’autovenda?

Sí. Alguns operadors de transport oferiran títols d’un sol viatge sense cost. També es podran comprar els títols habituals. En aquest cas, en passar-los per la cancel•ladora no els serà descomptat cap viatge. Als títols comprats aquests dies els serà d’aplicació els criteris de compensació econòmica que s’establiran un cop superada l’emergència per a aquells títols amb data de caducitat que no s’hagin utilitzat del tot per causa de la mobilitat restringida.

 • Com sabré com he d’actuar en cada cas?

Els operadors de transport informaran clarament com s’ha d’actuar en cada cas. Consulteu els seus portals i aplicacions i estigueu atents a les indicacions d’estacions, parades i vehicles.