Aquesta setmana, el Consell d'Administració de l’Autoritat del Transport Metropolità de l’àrea de Barcelona ha aprovat per unanimitat la suspensió temporal del pagament de les tarifes del transport públic fins el proper 9 d’abril. Es tracta d'un acte de reconeixement a la tasca tan crucial que, en aquesta situació d’emergència del país, estan desenvolupant les persones dedicades a serveis essencials i que estan autoritzades a desplaçar-se.

Et resolem els dubtes que et pugui generar aquesta situació extraordinària:

Preguntes i respostes sobre la suspensió de tarifes en el transport públic de catalunya

 • És gratuïta la xarxa de transport públic?

Temporalment s’han deixat en suspens les tarifes vigents entre els dies 2 i 9 d’abril de 2020.

 • Per què ara ho és i no abans o després?

En virtut del Reial Decret-llei 10/2020, de 29 de març, s’ha limitat entre els dies 2 i 9 d’abril de 2020 el desplaçament de les persones, excepte aquelles que treballin en serveis essencials per al funcionament bàsic de la societat. La suspensió de les tarifes és un petit reconeixement a la tasca d’aquestes persones durant aquest període de màxima excepcionalitat.

 • Afecta tot el transport públic?

Afecta a tot el transport públic de Catalunya integrat a alguna de les quatre ATMs existents o dependent de la Generalitat.

 • Pot viatjar qualsevol persona?

Pot viatjar qualsevol persona que estigui autoritzada en aquest període de temps, que és bàsicament el personal dels serveis essencials. La policia té l’encomana de vetllar el compliment d’aquesta restricció i pot demanar en qualsevol moment a qualsevol persona l’acreditació que es troba en aquesta situació. Altrament, seria obligat a retornar a casa i podria ser multat.

 • S’ha de validar el títol de transport?

En principi, s’ha de validar el títol de transport. Pot utilitzar-se tant un títol vigent -i no se li descomptarà el viatge- com un títol esgotat o caducat o bé gratuït. També es pot fer servir un títol per a un nombre de zones diferent del trajecte a efectuar.

 • Per què s’ha de validar si és gratuït?

Per un triple motiu. En primer lloc, perquè cal comptar el nombre d’usuaris per a poder anar ajustant l’oferta a la demanda real i garantir que hi hagi prou capacitat perquè els usuaris puguin mantenir distàncies de seguretat entre ells. En segon lloc, perquè aquest és un hàbit que no s’ha de perdre. En tercer lloc, la tinença d’un títol de transport és rellevant a efectes de cobertura de l’Assegurança Obligatòria de Viatgers.

 • Què passa si no es pot validar?

Pot haver-hi operadors de transport en què la tecnologia no permeti la validació de franc. En aquests casos, les cancel•ladores quedaran anul•lades. Es poden donar dues situacions:

  • Que hi hagi barreres d’accés. En aquest cas, el pas identificarà per proximitat la presència d’un usuari, el comptarà i obrirà la barrera que passi.
  • Que no hi hagi barreres d’accés (com seria el cas d’aquells autobusos en què no es pugui validar). En aquest cas, el conductor emetrà un bitllet per cada passatger que entri. Aquest bitllet no serà lliurat a l’usuari sinó que se’l quedarà el mateix conductor. Per a aquesta operació de comptatge, no cal cap interacció entre l’usuari i el conductor.
 • Si faig transbordament entre operadors diferents, he de validar en cada cas?

S’ha de fer exactament igual com fins ara.

 • Si no duc bitllet, què he de fer?

S’ha de viatjar sempre amb bitllet (en possessió del viatger o, en el cas anteriorment explicat, del conductor). Cal recordar que també s’admeten els bitllets caducats i esgotats.

 • Podré comprar bitllets a les màquines d’autovenda?

Sí. Alguns operadors de transport oferiran títols d’un sol viatge sense cost. També es podran comprar els títols habituals. En aquest cas, en passar-los per la cancel•ladora no els serà descomptat cap viatge. Als títols comprats aquests dies els serà d’aplicació els criteris de compensació econòmica que s’establiran un cop superada l’emergència per a aquells títols amb data de caducitat que no s’hagin utilitzat del tot per causa de la mobilitat restringida.

 • Com sabré com he d’actuar en cada cas?

Els operadors de transport informaran clarament com s’ha d’actuar en cada cas. Consulteu els seus portals i aplicacions i estigueu atents a les indicacions d’estacions, parades i vehicles.

 

  VEURE MÉS

Per tal d’evitar la propagació del COVID-19 i seguint les indicacions de l’ATM d’ajustar l’oferta a la demanda de transport públic, a partir de demà 2 d’abril, el tramvia redueix un 10% més el seu servei arribant d’aquesta manera al 50% en dia feiner.

Aquesta reducció s’ajusta a la davallada de persones usuàries que hi ha en tot el transport públic degut a la menor activitat laboral i social del país.

El servei de TRAM, que continuarà operant de les 5 a les 24 hores de dilluns a diumenge, quedarà de la següent manera:

 • Trambaix:
  • T1: sense servei.
  • T2 i T3: donarà servei amb freqüències de pas de 20 minuts entre les 7 i les 17 hores, i de 30 minuts entre les 5 i les 7 hores i entre les 17 i les 24 hores.
 • Trambesòs:
  • T6: sense servei. La parada de La Mina queda sense servei i es recomana utilitzar la parada Campus Diagonal - Besòs o Parc del Besòs.
  • T4: donarà servei amb freqüències de pas de 16 minuts entre les 7 i les 17 hores i de 20 minuts de les 5 a les 7 hores. Entre les 17 i les 24 hores la freqüència de pas serà de 30 minuts.
  • T5: oferirà freqüències de pas de16 minuts de les 7 a les 17 hores i, de 30 minuts entre les 5 i les 7 hores i entre les 17 i les 24 hores. 

Suspensió temporal del pagament del transport públic

TRAM també aplicarà, per indicació de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM), la suspensió temporal del pagament dels títols de transport als seus tramvies a partir de demà i fins al 9 d’abril.

Les persones usuàries hauran de seguir validant el seu bitllet a l’entrar als tramvies però no se’ls descomptarà el viatge. TRAM ha adaptat el seu sistema de validació per poder seguir registrant la demanda sense perjudici de les persones que viatgen per motius inajornables.

TRAM informarà de totes les afectacions de servei a través de les seves xarxes socials i canals d’atenció online com son la web www.tram.cat i l’aplicació mòbil.

Per a les persones que es troben en situació de mobilitat obligada, tot i la intensificació de les mesures de neteja i higiene dels mitjans de transport, es recomana que es netegin les mans amb aigua i sabó o solució hidroalcohòlica després de viatjar-hi i que mantinguin una distància de seguretat d’un mínim d’un metre i mig entre elles.

  VEURE MÉS

El Consell d’Administració de l’Autoritat del Transport Metropolità de l’àrea de Barcelona ha aprovat per unanimitat aquest dimarts, en una reunió extraordinària, la suspensió temporal del pagament de les tarifes del transport públic fins el proper 9 d’abril. Aquest acord, consensuat per les administracions consorciades, Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona, Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU) posa la xarxa, durant aquests dies, a disposició de les persones dedicades a serveis essencials i que estan autoritzades a desplaçar-se. És un acte de reconeixement a la seva tasca tan crucial en aquesta situació d’emergència del país.

El volum de demanda, previsiblement, serà molt similar o inclús inferior al que ja es ve experimentant els darrers dies, amb reduccions generals d’un 90% del que és habitual. En tot cas, el cos de Mossos d’Esquadra i les policials locals vetllaran perquè els desplaçaments només siguin efectuats per les persones que poden fer-ho d’acord amb la normativa vigent. Si es detectés que la mesura implica un augment de la mobilitat no essencial s’activarien els mecanismes per anul·lar-la de manera immediata.

El mecanisme per aplicar aquesta gratuïtat, a partir de dijous 2 d’abril, es concretarà demà en una reunió amb tots els operadors implicats.

Aquesta mesura excepcional inclou els modes ferroviaris (Metro TMB, FGC, TRAM, Rodalies) i els autobusos (busos TMB, bus metropolità de gestió indirecta AMB, els de la Direcció General de Transports i Mobilitat i els dels municipis adscrits a l’AMTU). L’ATM serà l’encarregada d’establir els mecanismes de compensació econòmica i de garantia de liquiditat per als operadors, arran d’aquesta mesura.

  VEURE MÉS

Per tal d’evitar la propagació de la COVID-19 i seguint les indicacions de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) d’ajustar l’oferta a la demanda de transport públic, a partir de demà, TRAM reduirà el seu servei en cap de setmana en un 50%. Aquesta reducció s’ajusta a la davallada de persones usuàries que hi ha en tot el transport públic degut a la menor activitat laboral i social del país.

L’horari del tramvia serà de 5h a 24h de dilluns a diumenge i el servei en cap de setmana, quedarà de la següent manera:

 • Trambaix:
  • T1: sense servei.
  • T2 i T3: donarà servei amb freqüències de pas de 30 minuts entre les 8 i les 21 hores (al tronc comú, la freqüència serà de 15 minuts). Entre les 5 i les 8 hores i entre les 21 i les 24 hores s’oferirà una freqüència de pas de 40 minuts (al tronc comú, la freqüència serà de 20 minuts).
 • Trambesòs:
  • T6: sense servei. La parada de La Mina queda sense servei i es recomana utilitzar la parada Campus Diagonal - Besòs o Parc del Besòs.
  • T4 i T5: freqüències de pas de 30 minuts durant tot el servei, entre les 5 i les 24 hores.

TRAM informarà de totes les afectacions de servei a través de les seves xarxes socials i canals d’atenció online com son la web www.tram.cat i l’aplicació mòbil.

Recordem que és recomanable no viatjar excepte per causes inajornables. A més, les persones amb símptomes o pertanyents a col·lectius de risc (persones d’edat avançada, amb malalties cròniques o amb problemes del sistema immunitari) han d’abstenir-se d’utilitzar qualsevol transport públic.

Per a les persones que es troben en situació de mobilitat obligada, tot i la intensificació de les mesures de neteja i higiene dels mitjans de transport, es recomana que es netegin les mans amb aigua i sabó o solució hidroalcohòlica després de viatjar-hi i que mantinguin una distància de seguretat d’un mínim d’un metre entre elles.

  VEURE MÉS

Per tal d’evitar la propagació del COVID-19 i seguint les indicacions de l’ATM d’ajustar l’oferta a la demanda de transport públic, a partir de demà dimarts, el tramvia reduirà el seu servei en dia feiner en un 40%. Aquesta reducció s’ajusta a la davallada de persones usuàries que hi ha en tot el transport públic degut a la menor activitat laboral i social del país.

El servei de TRAM, que continuarà operant de les 5 a les 24 hores en dia feiner inclòs divendres, quedarà de la següent manera:

 • Trambaix:
  • T1: sense servei.
  • T2 i T3: donarà servei amb freqüències de pas de 15 minuts entre les 7 i les 17 hores, i de 20 minuts entre les 17 i les 22 h. Entre les 5 i les 7 hores i entre les 22 i les 24 hores s’oferirà una freqüència de pas de 30 minuts.

 

 • Trambesòs:
  • T6: sense servei. La parada de La Mina queda sense servei i es recomana utilitzar la parada Campus | Diagonal Besòs o Parc del Besòs.
  • T4: donarà servei amb freqüències de pas de 14 minuts entre les 7 i les 22 hores i de 20 minuts de les 5 a les 7 hores i de les 22 a les 24 hores.
  • T5: oferirà freqüències de pas de 14 minuts de les 7 a les 22 hores i, de 30 minuts entre les 5 i les 7 hores i entre les 22 i les 24 hores. 

 

TRAM informarà de totes les afectacions de servei a través de les seves xarxes socials i canals d’atenció online com son la web www.tram.cat i l’aplicació mòbil.

Recordem que les persones amb símptomes o pertanyents a col·lectius de risc (persones d’edat avançada, amb malalties cròniques o amb problemes del sistema immunitari) han d’abstenir-se d’utilitzar qualsevol transport públic.

Per a les persones que es troben en situació de mobilitat obligada, tot i la intensificació de les mesures de neteja i higiene dels mitjans de transport, es recomana que es netegin les mans amb aigua i sabó o solució hidroalcohòlica després de viatjar-hi i que mantinguin una distància de seguretat d’un mínim d’un metre entre elles.

  VEURE MÉS

Seguint les recomanacions generals de reduir l’activitat i la vida social per tal d’evitar la propagació de la COVID-19, el tramvia finalitzarà el servei d’avui dissabte a les 24 h, en lloc de fer-ho a les 02 h de demà diumenge. La mesura ha estat adoptada per TRAM en coordinació amb l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM).


Les darreres sortides dels tramvies des de les terminals son:

 • T2. Francesc Macià. 00 h
 • T2. Llevant | Les Planes. 23.41 h
 • T3. Francesc Macià. 23.44 h
 • T3. Sant Feliu | Consell Comarcal 00.01 h
 • Les línies T4 i T5 sortiran per darrera vegada a les 00 h mentre que la línia T6, com és habitual, finalitzarà el seu servei a les 22 h.

TRAM informarà de totes les afectacions de servei a través de les seves xarxes socials i canals d’atenció online com son la web www.tram.cat i l’aplicació mòbil.

Recordem que les persones amb símptomes o pertanyents a col·lectius de risc (persones d’edat avançada, amb malalties cròniques o amb problemes del sistema immunitari) han d’abstenir-se d’utilitzar qualsevol dels transports públics.

Per a les persones que es troben en situació de mobilitat obligada, tot i la intensificació de les mesures de neteja i higiene dels mitjans de transport, es recomana que es netegin les mans amb aigua i sabó o solució hidroalcohòlica després de viatjar-hi i que mantinguin una distància de seguretat d’un mínim d’un metre entre elles.

  VEURE MÉS