El Tramvia de Barcelona modificarà el servei de la línia T4 de Trambesòs, el proper diumenge, 16 de febrer, per la celebració de la Mitja Marató de Barcelona al seu pas per l’avinguda Meridiana i l’avinguda Diagonal.

Entre les 7.45 i les 11.50 hores, s’interromprà el servei de la totalitat de la línia T4. Entre les 11.50 i les 12.20 hores està previst que es recuperi el servei entre les parades d’Estació de Sant Adrià i Glòries, i a partir de les 12.20 hores es preveu restablir el servei entre Glòries i Ciutadella | Vila Olímpica, un cop els organitzadors de la cursa la donin per finalitzada.

Durant les afectacions en aquesta línia, TRAM reforçarà el servei de la línia T6 per facilitar els desplaçaments de la zona. La resta de línies de la xarxa tramviària, T5 a Trambesòs i T1, T2 i T3 a Trambaix, funcionaran en l’horari habitual.

TRAM recorda que aquests horaris són aproximats i dependran, en tot cas, del desenvolupament de la Mitja Marató de Barcelona i la seva organització.

  VEURE MÉS

TRAM inicia un projecte per portar l’art urbà a les parades soterrades del tramvia de la mà de l’entitat cultural Rebobinart. L’Iker Muro, també conegut sota el nom artístic Mur0ne, ha estat l’artista seleccionat per pintar el primer mural d’un total de 1.635m2 entre les dues parets de l’interior de la parada del tramvia de Cornellà Centre a Cornellà de Llobregat. La intervenció es realitzarà entre el 17 de febrer i el 9 de març.

Aquesta obra serà la primera acció en el marc d’Art al TRAM, un projecte d’intervencions artístiques de qualitat a diverses parades al llarg de les dues xarxes de TRAM, tant a Trambaix com a Trambesòs. L’objectiu del projecte és utilitzar l’art per revitalitzar aquests espais i convertir-los en llocs més amigables. Així doncs, TRAM pretén reforçar valors socials i ambientals apropant a la ciutadania un model de ciutat basat en la sostenibilitat, la innovació social i la inclusió a través de l’art i la cultura.

Aquesta és la segona remodelació de l’intercanviador de Cornellà ja que l’any 2005 es va inaugurar el projecte “Trajectes” en el qual hi van participar estudiants de la facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona coordinats pels professors Albert Valera, Lluis Doñate i Maria Josep Forcadell. El projecte concebia la parada de TRAM de Cornellà Centre com un espai escultòric on diferents elements -imatges gràfiques i tridimensionals, signes, textos i àrees de color- manifestaven la idea de viatge i transport.

Ara, abans d’iniciar el nou mural, TRAM ha executat una important remodelació de la il·luminació de l’intercanviador de Cornellà Centre amb l’objectiu d’homogeneïtzar la il·luminació, de millorar la visibilitat de l’obra de MurOne i de reduir el consum energètic ja que s’han canviat els llums per uns leds de baix consum.

La proposta de MurOne que es podrà veure a partir del mes de març representa la multiculturalitat i diversitat de les persones usuàries del tramvia a través d’un joc de perfils de cares que s’entrecreuen i que generen sensació de moviment. Ubicada a peu de carrer i en una de les àrees més cèntriques de Cornellà de Llobregat, la parada de TRAM Cornellà Centre s’ha convertit en una zona de pas habitual. Essent, doncs, una estació de referència de l’àrea metropolitana de Barcelona, TRAM l’ha escollida per donar el tret de sortida del projecte.

Iker Muro és un artista i dissenyador gràfic espanyol que des de l’any 2002 ha plasmat desenes de murals en l’àmbit nacional i internacional. La seva obra combina un estil figuratiu i abstracte que denota allò tangible i fictici a través de colors vius i figures influenciades per l’imaginari visual de les ciutats on l’artista pinta.

Rebobinart es l’entitat cultural encarregada de la gestió i la producció del mural i des de la seva fundació l’any 2012 treballa amb una clara filosofia social que posa l’art urbà al servei de la dinamització social i cultural de l’espai públic. Treballen per a promocionar les expressions més elaborades de l’art urbà i desestigmatitzar la percepció d’una forma artística que sovint ha estat considerada vandàlica i invasiva.

És per això, que des de l’entitat fomenten una visió de l’art urbà professional posantlo al servei de la societat a través de la creació de projectes que s’arrelen al territori, que aporten un valor afegit a l’espai urbà i que generen en la ciutadania un major sentiment de pertinença al seu barri o districte propiciant una cultura de la participació i del pensament crític.

TRAM, l’empresa de transport públic que gestiona les dues xarxes de tramvies a la Regió Metropolitana de Barcelona, recolza des de fa temps la cultura amb col·laboracions amb entitats culturals com el Gran Teatre del Liceu, els museus que formen part de la xarxa Articket i les entitats locals dels diferents municipis per on passa la xarxa tramviària. El projecte de Cornellà Centre continua en aquesta línia de col·laboracions per tal d’apropar les expressions culturals a la ciutadania. 

  VEURE MÉS

El Tramvia de Barcelona ha rebut la certificació de la seva carta de serveis per part de l’Associació Espanyola de Normalització i Certificació (AENOR) convertint-se en el primer transport ferroviari de Catalunya amb aquesta distinció. A més, aquest organisme també ha atorgat a TRAM la certificació en Seguretat Ferroviària Operacional, una certificació voluntària que, a l’estat espanyol, només tenen Metro de Màlaga i Metro Ligero Oeste i que obté per primer cop un operador de transport públic a Catalunya.

L’any 2018, TRAM va publicar la carta de serveis on hi consten fins a 16 compromisos de qualitat del servei, medi ambient, seguretat, atenció al client i responsabilitat social associats cada un d’ells a indicadors de compliment quantificables. L’any 2019, aquests indicadors es van auditar i validar, i la carta ha rebut la seva certificació de compliment de la Norma UNE 93200:2008.

La carta de serveis és una de les eines més utilitzades per comunicar a les persones usuàries quines son les regulacions i normes del servei i els compromisos que s’assoleixen en la prestació del mateix. És un mecanisme per definir els estàndards de servei i establir objectius ambiciosos per la millora continua.

La certificació de compliment de la Norma UNE 93200:2008, doncs, fa que el document es converteixi en una prova de l’assumpció dels compromisos de qualitat i no quedi en una declaració d’intencions sense recorregut verificable.

La certificació en Seguretat Ferroviària

TRAM ha rebut també la certificació en Seguretat Ferroviària Operacional per part d’AENOR que certifica l’acompliment d’una norma o guia de seguretat que s’ha creat seguint els criteris de la normativa de seguretat ferroviària europea i estatal.

Aquesta certificació evidencia el compromís de TRAM amb la seguretat, un dels principals valors de l’empresa, i significa una línia de treball comuna entre els operadors de tramvies i metros per aconseguir una normativa de referència. L’objectiu final és garantir als diferents públics que es treballa en les condicions de seguretat que exigeix tant l’administració com les parts interessades.

A més, TRAM certifica periòdicament diferents aspectes del seu servei i la seva activitat com son la gestió de la qualitat amb la ISO 9001:2015, la gestió ambiental amb la ISO 14001:2015, la gestió de la seguretat i la salut laboral amb la OSHAS 18001:2007, i el certificat AENOR de Servei de Transport Públic de Passatgers UNE EN 13816:2003.

  VEURE MÉS

El Tramvia de Barcelona ha realitzat 29,8 milions de viatges el 2019, la xifra més alta des de l’entrada en servei del TRAM, un 2,36% més que l’any anterior. En concret, s’han fet 29.772.109 milions de viatges; 20.226.482 milions a Trambaix (amb un increment del 6,12%), i 9.545.627 milions a Trambesòs (amb una davallada del 4,8%).

Les dades obtingudes durant aquest darrer any, a més de mostrar que TRAM està fregant els 30 milions de viatges anuals, marquen una tendència a l’alça, tenint en compte que des del 2013 les validacions augmenten anualment en més d’un milió fins aquest darrer any, que l’increment ha fregat els 700.000 viatges.

La davallada del creixement en validacions a la xarxa Trambesòs s’explica per la pèrdua de viatges en tramvia durant el primer quadrimestre del 2019, entre el 27 de gener i el 25 d’abril,  per la interrupció del servei entre les parades Glòries i Can Jaumandreu per les obres dels túnels de la Plaça de les Glòries. Aquest tram afectat per les obres de l’Ajuntament de Barcelona estava cobert per un servei de busos llançadora.

Des de la posada en funcionament de TRAM al 2004, s’han realitzat 364.540.919 viatges en tramvia. La xarxa Trambaix, amb tres línies (T1, T2 i T3) i 29 parades ha realitzat més de 247 milions de viatges des de la seva posada en funcionament. La xarxa Trambesòs, també amb tres línies (T4, T5 i T6) i 27 parades, ha aconseguit més de 116 milions de viatges.

La xarxa Trambaix va entrar en servei el 3 d’abril de 2004 i la xarxa Trambesòs ho va fer el 8 de maig del mateix any. El creixement del nombre de viatges del Tramvia de Barcelona ha estat constant des de la seva posada en funcionament, amb l’única excepció dels anys 2010 i 2012.

 

  VEURE MÉS

TRAM participa amb una nova activitat a La Ciutat dels Somnis, el Festival de la Infància, que s’organitza al recinte Montjuïc de la Fira de Barcelona des del divendres 27 al dilluns 30 de desembre del 2019 i del dijous 2 al dissabte 4 de gener del 2020.

A l’activitat “TRAMQUIZZ” s’explicarà com funciona un tramvia, com treballa l’equip de TRAM i, quina és la feina del personal de conducció i com es duu a terme perquè el servei de transport públic operi amb normalitat.

Els diferents elements d’aprenentatge amb explicacions i imatges del tramvia i les seves instal·lacions prepararan els infants per participar al qüestionari TRAMQUIZZ i comprovar tots els coneixements que han adquirit.

L’estand comptarà amb l’espai d’aprenentatge i un photocall. A més, tots els nens i les nenes i les famílies que visitin l’espai de TRAM podran recollir retallables de l’estructura d’un tramvia per muntar en cartró.

L’activitat està dirigida als infants d’entre 4 i 12 anys i s’identifica dins del Festival de la Infància amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) Energia assequible i no contaminant; Treball decent i creixement econòmic i, Ciutats i comunitats sostenibles.

El Festival de la Infància

La Ciutat dels Somnis 2019 és la tercera edició del nou format del Saló de la Infància. Aquest any, torna més dies perquè els nens i nenes d’entre 4 i 12 anys puguin divertir-se mentre aprenen els oficis que mouen una ciutat tan gran com Barcelona. Per això, dins del recinte firal es poden trobar supermercats, cossos de seguretat, entitats esportives, arquitectes, veterinaris, entre d’altres, i el tramvia, que uneix de manera sostenible la ciutat amb altres municipis de la Regió Metropolitana de Barcelona.

Totes les activitats estan identificades amb un o més dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) creats per les Nacions Unides i promoguts com a Objectius Mundials per al Desenvolupament Sostenible dins de l’Agenda 2030.

  VEURE MÉS

TRAM ha renovat per tercer any consecutiu el seu conveni de col·laboració amb el MACBA, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), la Fundació Joan Miró, el Museu Picasso de Barcelona i el Museu Nacional d’Art de Catalunya (Museu Nacional) i ha sumat la Fundació Antoni Tàpies a l’acord amb l’objectiu de facilitar la difusió de les exposicions d’aquests museus i centres de cultura a través del Tramvia de Barcelona.

El conveni estableix la col·laboració entre TRAM i els 6 museus que conformen el grup Articket amb l’objectiu de fomentar la cultura, facilitar la difusió de les exposicions previstes i promoure el coneixement de l’oferta cultural dels centres museístics de la ciutat. Per aquest motiu, TRAM s’ha compromès a afavorir la visibilitat de les propostes culturals i fomentar l’assistència als museus amb sortejos i promocions de packs d’entrades i abonaments al llarg de l’any 2020 a través dels seus canals corporatius.

Les persones usuàries del tramvia, doncs, accediran doblement a l’oferta cultural barcelonina a través de les propostes de les xarxes socials de TRAM i la retolació de les instal·lacions tramviàries per part de cada una de les entitats museístiques.

Una actuació de difusió cultural d’alt impacte

El conveni de TRAM amb els museus, el qual estarà vigent fins al mes de desembre de 2020, estableix una sèrie de compromisos del Tramvia de Barcelona amb la difusió de l’art i la programació cultural dels sis museus. L’actuació comunicativa més destacada és la possibilitat de vinilació d’un tramvia sencer durant un període de dos mesos per fer difusió d’una proposta programada de cada un dels museus participants del conveni.

L’acord establert entre TRAM i els museus de la ciutat també inclou altres contraprestacions, com ara la difusió de l’art i la cultura a través dels canals propis del Tramvia de Barcelona i l’ús d’espais per a l’organització d’activitats i esdeveniments.

Calendari d’accions de comunicació al TRAM

El calendari de les campanyes de comunicació al Tramvia de Barcelona ha començat aquest mes amb la vinilació d’un tramvia a Trambaix amb la imatge de l’exposició “Gameplay. Cultura del videojoc” del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). Les accions seguiran el següent calendari:

  • CCCB: Acció a TRAM activa del 15 de desembre de 2019 fins el 14 de febrer de 2020.
  • Museu Nacional: Acció a TRAM activa del 15 de febrer fins el 14 d’abril de 2020.
  • Fundació Joan Miró: Acció a TRAM activa del 15 d’abril fins el 14 de maig de 2020.
  • Museu Picasso: Acció a TRAM activa del 15 de juny fins el 14 d’agost de 2020.
  • Fundació Antoni Tàpies: Acció a TRAM activa del 15 d’agost fins el 14 d’octubre de 2020.
  • MACBA: Acció a TRAM activa del 15 d’octubre fins el 14 de desembre de 2020.

Sobre l’Articket

Articket, és el passi que dona accés directe als 6 museus de Barcelona durant 12 mesos. Els museus inclosos en aquest passi son CCCB, Fundació Antoni Tàpies, Fundació Miró, MACBA, MNAC i Museu Picasso. Amb un format de passaport i una proposta enriquida amb informació sobre rutes i curiositats a la ciutat, aquest passaport de l’art proposa un viatge per l’art que ofereixen els principals museus d’art de la ciutat amb un 45% de descompte sobre el preu de l’entrada general.

  VEURE MÉS