TRAM ha signat un conveni de patrocini per tres temporades amb la Unión Deportiva San Pancracio de Sant Joan Despí i ha renovat la seva col·laboració amb l’Associació Kali Zor, impulsora de les escoles de futbol de Sant Roc i La Mina, per un any més, amb l’objectiu de lluitar contra l’exclusió social a través de l’esport, els hàbits de vida saludables i l’accés a l’escolarització.

A partir d’ara, tots els equips de la Unión Deportiva San Pancracio de Sant Joan Despí duran el logotip de TRAM a la seva samarreta com a patrocinador principal. Fa 50 anys que el club esportiu del Baix Llobregat fomenta l’activitat física entre totes les franges d’edat i actua com un cohesionador social donant cabuda a tots els veïns que hi vulguin participar.

El Tramvia, s’uneix al club com un element integrador, impulsor i cohesionador més del municipi.

A més, TRAM ha renovat per vuitè any consecutiu la seva col·laboració amb l’Associació Kali Zor, entitat que treballa per la integració juvenil i contra els estereotips de la comunitat gitana, que gestiona les escoles de futbol de Sant Roc i La Mina.

Les dues escoles d’aquests dos barris de l’àmbit de la xarxa Trambesòs vinculen la participació als entrenaments i a les competicions amb la presencialitat i els resultats escolars. D’aquesta manera, les entitats esportives fomenten l’accés a l’educació dels joves vulnerables i el seu èxit escolar amb motivació i acompanyament.

També tots els equips del projecte duran a la samarreta, un any més, el logotip de TRAM com a patrocinador principal.

L’Associació Kali Zor és una entitat històricament reconeguda tant a Sant Roc com a La Mina com un instrument mediador entre les diferents comunitats que hi conviuen i referent en la lluita per la igualtat de gènere, per exemple, creant equips mixtes i femenins a les escoles de futbol.

Garantir l’accés a la cultura, l’educació, els hàbits de vida saludables i la integració social han estat alguns dels objectius vertebradors de la Responsabilitat Social Empresarial de TRAM des del seu naixement. L’empresa col·labora amb més de 30 entitats cada any per incidir en la millora de la societat des de diferents àmbits.

Es poden consultar totes les col·laboracions de TRAM a l’apartat d’RSE del web https://tram.cat/ca/rse

 

Ni amb el nas fora, ni penjant de l’orella, ni al colze: només hi ha una manera de dur bé la mascareta i és tapant el nas i la boca. L’Autoritat del Transport Metropolità llança una nova acció de comunicació per tal de recordar la importància i obligatorietat de portar correctament la mascareta al transport públic.

Si bé l’ús de mascareta a la xarxa de transport públic arriba pràcticament al 100% dels usuaris, l’ATM i els operadors sí han detectat casos en què les persones usuàries no utilitzen la protecció correctament, deixant fora el nas, o col·locant-se-la per sota la barbeta. És en aquest sentit que el consorci vol insistir en la necessitat de fer un ús correcte de la mascareta en tota la xarxa del transport públic, i no només dins dels vehicles. No portar mascareta al transport públic o no portar-la correctament pot comportar sancions de 100€.

Corresponsabilitat i evitar les hores punta

L’ATM demana per tant corresponsabilitat a les persones usuàries del transport públic per tal de garantir la màxima seguretat durant el viatge, i recorda que diferents estudis d’àmbit internacional han afirmat que no hi ha evidències que el transport públic sigui un focus de contagi. Amb les adequades mesures d’higiene, seguretat i desinfecció, el transport públic és un espai segur, tal com acrediten les certificacions obtingudes o tramitades pels operadors.

La flexibilització d’horaris en empreses i centres educatius és una altra mesura bàsica per tal d’evitar les hores punta i reduir, així, el risc d’aglomeracions puntuals tot i l’esforç per oferir la màxima capacitat possible que està fent la xarxa de transport públic.

Per quart any consecutiu, TRAM ofereix un tramvia perquè el Banc de Sang i Teixits de Catalunya atengui les persones donants de sang en un espai diferent al mig de la ciutat. El tramvia anomenat “TRAMvida” quedarà estacionat a la parada Francesc Macià, el proper divendres 4 de setembre, d’11 a 20.30 hores.

Per convertir un tramvia en un centre de donació s’han retirat les barres, els agafadors i els seients de l’interior del vehicle, de manera que l’espai ha quedat lliure per a la instal·lació de les lliteres, per a la col·locació de neveres, així com per a facilitar l’espai als donants de sang i el personal sanitari.

Noves mesures de seguretat

Per tal d’evitar aglomeracions a la parada i/o dins del “TRAMvida”, aquest any és recomanable demanar hora a la web ja disponible del Banc de Sang i Teixits de Catalunya www.donarsang.gencat.cat Les persones donants hauran d’accedir al tramvia amb mascareta que cobreixi nas, boca i barbeta en tot moment i s’hauran de netejar les mans amb gel hidroalcohòlic a l’entrada.

A més, el personal del Banc de Sang utilitzarà en el tramvia el mateix protocol que està en marxa des de l’arribada de la pandèmia: desinfecció de les lliteres abans de cada donació, canvi dels guants entre donació i donació i utilització de mascaretes i vestits especials.

Dona el millor de tu

Amb el lema Dona el millor de tu. Vine al TRAMvida a donar sang, la campanya té per objectiu seguir augmentant el nombre de donants voluntaris i, sobretot, de primers oferiments que es convertiran en nous donants. Es calcula que diàriament es necessiten entre 800 i 1.000 donacions a Catalunya, una quantitat equivalent a entre quatre i cinc tramvies plens de persones donants.

Després dels mesos de confinament, el consum de sang als hospitals de Catalunya no només s’ha normalitzat, sinó que ha augmentat respecte del que és habitual per poder fer front a l’activitat assistencial ajornada durant l’estat d’alarma. Moltes intervencions quirúrgiques no urgents han registrat una activitat molt per sobre de l’habitual en les darreres setmanes. És per aquest motiu que enguany és fa més necessari que mai que les donacions també se situïn al nivell de la demanda i augmentin.

Cal recordar que la donació voluntària i altruista és l’única via per obtenir la sang necessària per atendre les persones malaltes. Es pot donar sang més d’una vegada a l’any: les dones fins a tres vegades i els homes fins a quatre.

De cada donació de sang se’n beneficien com a mínim tres persones, ja que durant el processament de cada bossa s’obtenen concentrats d’hematies o glòbuls vermells, plaquetes i plasma. Tots aquests components de la sang caduquen passats uns dies, per això és necessari donar-ne regularment.

La campanya de donació de sang del Tramvia de Barcelona es realitza un any més amb la col·laboració del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, el Banc de Sang i Teixits, l’Autoritat del Transport Metropolità i Alstom. Totes les persones donants al tramvia estacionat a Francesc Macià tindran un bitllet senzill de dos viatges i un obsequi de TRAM.

L’oferta de transport públic a l’àrea de Barcelona d’aquest mes de setembre serà la mateixa que el mes de setembre de l’any anterior, tot i que es preveu una demanda substancialment inferior. D’aquesta manera, l’Autoritat del Transport Metropolità i els diferents operadors preveuen facilitar la distribució de les persones usuàries.

El servei ferroviari, tant de metro, TRAM, FGC i Rodalies, seguirà finalitzant a les 00h, inclòs el cap de setmana. Aquesta oferta restringida es mantindrà fins que l’anul·lació de les mesures que limiten l’oci nocturn no justifiqui un canvi.

Entre l’1 i el 14 de setembre, doncs, els diferents operadors augmentaran l’oferta diürna fins arribar a la màxima capacitat possible.

Mitjans ferroviaris:

  • Metro TMB augmentarà l’oferta fins al 100% a partir del dilluns 31 d’agost i no del 14 de setembre, com seria l’habitual. A més, a partir del 14, incorporarà nous trens a les hores punta, de manera que l’oferta serà superior a l’habitual.
  • Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya augmentarà l’oferta al 100% de la disponible a partir de l’1 de setembre. No serà però fins el dia 9 que les obres de Plaça Catalunya finalitzaran i la L7 tornarà a funcionar sense necessitat de transbordament a Gràcia.
  • Rodalies de Catalunya – RENFE recuperarà el servei habitual amb la totalitat de l’oferta disponible. Les línies R7 i R8, que donen servei entre d’altres a la Universitat Autònoma, tornaran a estar disponibles a partir del 14 de setembre. Les obres de manteniment que ADIF està duent a terme relacionades amb el Corredor Mediterrani i l’estació de la Sagrera no finalitzaran fins el 16 de novembre, i es mantindrà el servei per carretera en alguns trams i les afectacions en d’altres. Poden consultar-se totes les afectacions en aquest enllaç.
  • TRAM recuperarà el 100% de l’oferta habitual a partir del dilluns 31 d’agost.

Oferta de servei de bus:

  • Bus TMB augmentarà l’oferta fins el 90% a partir del 31 d’agost i passarà al 100% a partir del 14 de setembre.
  • Bus metropolità, gestionat per l’AMB, es mantindrà al 100% de l’oferta.
  • Bus interurbà, gestionat per la Generalitat de Catalunya, recuperarà l’oferta habitual en dia no lectiu a partir de l’1de setembre i des del 14 de setembre es realitzarà l’oferta habitual dels períodes lectius amb l’inici del curs escolar Es realitzaran ajustos a algunes línies que donen servei a punts específics com l’aeroport o a centres educatius per adaptar-les a la demanda que hi hagi a cada moment.
  • El bus urbà dels municipis integrats a l’AMTU recuperarà també la seva oferta habitual.

La demanda al mes d’agost cau a la meitat

El mes d’agost, la demanda s’ha situat entre un 45 i un 60% de l’habitual depenent de l’operador. A TRAM i metro la demanda ha arribat fins al 60%, als FGC entre el 53 i el 55%, mentre que a Rodalies de Catalunya – RENFE ha caigut fins al 45% de l’habitual.

Afectacions a Rodalies de Catalunya – RENFE aquest cap de setmana

Per obres de reconfiguració de les vies de l’estació de Sants, executades per ADIF, el servei de Rodalies de Catalunya – RENFE es veurà afectat el proper cap de setmana. Durant el 29 i el 30 d’agost, es tancarà la circulació de trens pel túnel de Passeig de Gràcia, provocant afectacions a les línies R2 Nord, R2 Sud i R3 de Rodalies, i als trens regionals de les línies R11, R13, R14, R15, 16 i R17. Totes les afectacions i alternatives poden consultar-se a través d’aquest enllaç.

Evitar les hores punta i fer servir correctament la mascareta

L’ATM recorda a les persones usuàries que és obligatori l’ús correcte de la mascareta i que cal respectar totes les indicacions de seguretat i prevenció disponibles. L’ATM també posa de manifest la importància de la flexibilització d’horaris en empreses i centres educatius com a mesura bàsica per evitar les hores puntes i per reduir el risc d’aglomeracions puntuals.

TRAM ha aconseguit el segell de qualitat d’higiene i control que valida la correcta aplicació de tots els protocols per evitar la propagació de la covid-19. D’aquesta manera, TRAM continua vetllant per la seguretat dels seus treballadors i treballadores i de les persones usuàries del tramvia.

Applus certification ha estat l’empresa encarregada d’auditar durant una setmana els protocols sobre l’entorn físic, les mesures d’higiene, les mesures tècniques, organitzatives, sobre l’equip i les mesures de control d’accés. Després d’aquest exhaustiu anàlisi, Applus ha certificat que TRAM està aplicant tots aquests protocols de manera adequada i efectiva per tal d’evitar nous contagis de covid-19 a les seves instal·lacions.

Des de l’inici de la crisi sanitària, TRAM va posar en marxa els protocols necessaris de seguretat i higiene i es van intensificar les tasques de neteja i de desinfecció. Al mateix temps, es van iniciar els procediments necessaris per garantir que les instal·lacions i els tramvia són espais segurs, com la resta del transport públic que també està reforçant els seus protocols. Ara, la certificació d’Applus confirma que l’esforç que l’empresa està fent tots aquests mesos és adequat i s’aplica correctament.

TRAM recorda a les persones usuàries que l’ús de la mascareta és obligatori i que cal mantenir una bona higiene de mans i recorda que, si es segueixen aquestes indicacions, el transport públic és un espai segur.

Seguint les noves mesures i recomanacions per evitar la propagació de la covid-19 establertes avui pel Govern de la Generalitat a l’àrea metropolitana de Barcelona, es reduirà el servei de transport públic aquest cap de setmana a fi de reduir-ne la mobilitat.

Metro TMB, FGC i TRAM finalitzaran el servei demà dissabte a les 24h.

Aquest divendres es manté el servei com la setmana anterior, fins a les 2 de la matinada de dissabte.
Les línies dels serveis nocturns gestionades per part de l’AMB, el Nitbus, com els busos nocturns interurbans de la Generalitat, mantenen l’oferta dels darrers caps de setmana.

L’ATM recorda que és obligatori dur la mascareta a la xarxa de transport públic i que cal seguir les recomanacions generals de seguretat.