post-image

La mobilitat és un dels elements clau i indispensable per combatre l’exclusió social. El projecte “Accés a la mobilitat per a les persones sense llar” engegat per Sant Joan de Déu amb el suport de Moventia i TRAM ajuda a reduir aquesta desigualtat que moltes persones pateixen, facilitant els desplaçaments en transport públic.

La iniciativa té com a objectiu donar accés gratuït a l’ús del transport públic a la ciutat de Barcelona i rodalia a les persones en situació de sense llar acollides als diferents programes d’atenció directa que porta a terme Sant Joan de Déu Serveis Socials - Barcelona, per tal que puguin assistir a les seves activitats formatives, de treball o recerca de feina, visites mèdiques, per recuperar la xarxa de relacions socials i familiars, per realitzar activitats de reforç de socialització (com ara d’oci i culturals) i qualsevol altre tipus de gestió i activitat coordinada amb els tècnics de Sant Joan de Déu perquè els ajudin a recuperar les regnes de la seva vida. 

Moventia i TRAM donen suport al projecte des de fa 7 anys, en el marc de les actuacions que totes dues companyies realitzen com a empreses socialment responsables. La seva vinculació suposa el finançament de la pràctica totalitat del cost anual del projecte per facilitar l’accés al transport públic de les persones ateses des de diferents programes socials de l’entitat. Durant el 2023 l’ajut ha incidit directament en prop de 600 persones i en els 7 anys que dura l’aliança, ja se n’han beneficiat prop de 3.600 persones.

Tant Moventia com TRAM han adoptat, des de la seva fundació, un clar compromís amb les persones, més enllà de la seva plantilla, persones usuàries i clientela. Tot anant en línia amb l’ODS 17, ‘Aliances per aconseguir objectius’, les dues empreses desenvolupen programes propis i col·laboren, com en aquesta ocasió, amb entitats i fundacions sense ànim de lucre, per impulsar una societat millor i contribuir a millorar la qualitat de vida dels col·lectius més vulnerables. 

El transport públic, eina d’inclusió    
A l’acte de renovació de l’aliança, han participat la vicepresidenta Corporativa, Comunicació Interna i Institucional de Moventia, Sílvia Martí; el director general de TRAM, Humberto López Vilalta; el director de Sant Joan de Déu Serveis Socials - Barcelona, Salvador Maneu; i el director de l’Obra Social Sant Joan de Déu, Oriol Bota. 

Durant la conversa, s’ha posat de manifest que el transport públic és una eina essencial perquè la ciutadania pugui desenvolupar les activitats de la vida quotidiana com estudiar, treballar o mantenir la xarxa social, i especialment per les persones en situació de sense llar que han d’accedir a diversos recursos públics distribuïts per tota la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana. A més a més, l’accés al transport permet gaudir d’activitats complementàries que incideixen directament en la seva recuperació, ja que enforteixen els lligams socials i amb la comunitat.

A la reunió també s’ha comentat el positiu impacte del projecte sobre l’ocupabilitat: al darrer any, prop de la meitat de les persones acollides surten del programa amb feina, recuperant els nivells assolits abans de la pandèmia. En el mateix període, també hi ha hagut un increment en l’evolució de persones que deixen el programa amb ingressos econòmics, assolint el 86% de les persones ateses.

Sobre Sant Joan de Déu
Sant Joan de Déu Serveis Socials Barcelona, entitat que va néixer fa 43 anys, té com a missió acollir i acompanyar de forma integral a persones en situació de sense llar, amb el propòsit de promoure oportunitats de desenvolupament personal i social per tal que puguin dur a terme els seus projectes vitals, sent una referència en aquest àmbit a la ciutat de Barcelona. Aquesta entitat atén cada any a Barcelona prop de 600 persones, el que representa el 15% de la totalitat de les persones en situació de sense llar a la ciutat, segons l’últim informe de Diagnosi de la XAPSLL (Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar). 

Per la seva banda, l'Obra Social Sant Joan de Déu treballa per la millora social i posa la solidaritat al centre de la vida de les persones a través dels projectes solidaris dels centres de Sant Joan de Déu. A més a més, part del seu compromís és sensibilitzar la societat de realitats sovint poc visibles i donar suport administratiu als centres pel que fa a la captació de donacions.

Sobre Moventia
Moventia és una empresa familiar, multinacional, especialitzada en el sector de la mobilitat. Va ser fundada l'any 1923 a Barcelona (Espanya) i avui, gairebé cent anys després, és una gran empresa consolidada i formada per una plantilla de 5.000 empleats. L'objectiu de Moventia és connectar persones i ciutats a través d'un model de negoci flexible, basat en la multimodalitat, orientat cap al client i sempre amb la innovació i la sostenibilitat com a eixos principals.

Moventia inclou dins de la seva estructura dues divisions. La primera és Moventis, referent en la mobilitat pública amb serveis de transport urbà, interurbà i discrecional. Moventis mou anualment a més de 150 milions de passatgers a través de 110 milions de quilòmetres, amb una flota de 1.850 autobusos i autocars, 41 tramvies i més de 45.000 bicicletes.

La segona és Movento, divisió dedicada a la mobilitat privada a través de la comercialització i reparació de vehicles. Movento és una de les companyies líder a la mobilitat privada amb més de 27.000 vehicles nous i d'ocasió venuts a l'any. A més, és experta també en la gestió de flotes, serveis postvenda per a camions, furgonetes, turismes, motos autobusos i autocars i, al seu torn, compta amb la gestió Car-as-a-service sota la marca Movento Drive.

Sobre TRAM
TRAM és l’empresa que gestiona les dues xarxes de tramvies a la Regió Metropolitana de Barcelona i que ha aconseguit que el tramvia sigui el transport públic més ben valorat segons l’Enquesta de Mobilitat en dia Feiner que realitza l’ATM (EMEF). La col·laboració en el programa accés a la mobilitat per a persones sense llar és un dels projectes de Responsabilitat Social Empresarial més rellevants en els que el tramvia participa i s’emmarca dins del seu pla anual de responsabilitat social; concretament en donar suport a una iniciativa que promou la igualtat d’oportunitats, la inclusió i la superació personal.